Avstralija 2011 - 6.del - Hrana in ljudje
Hrana in ljudje
Avstralska hrana je zelo okusna in raznolika, zato jo je težko opisati. Gre za mešanico različnih kultur, ki so ji Avstralci dodali svoj pečat. Prevladujejo morske specialitete, privoščiš pa si lahko tudi italijansko, kitajsko, špansko, japonsko, mehiško, tajsko hrano in podobno. Za zajtrk ti bodo običajno postregli toast z jajcem in popečeno slanino ter kot prilogo ponudili Vegemite (zelo slan koncentrat, narejen iz kvasa, bogat z vitaminom B) in kečap. Če imaš rada žitarice in musli, ti zagotavljam, da tudi tega ne manjka v nobeni kuhinji. Za kosilo skoraj nikoli ne jedo toplega obroka, temveč zgolj sendvič, saj je za Avstralce najpomembnejši obrok večerja, ki je najobilnejša in jo obravnavajo tudi kot čas druženja z bližnjimi. Večerja je vedno sestavljena iz mesa in krompirja ter zelenjavnih prilog (korenje, brokoli, grah, koruza, avokado, paradižnik), pri čemer ostankov hrane ne vržejo stran, temveč jih pojedo naslednji dan ali z njimi nahranijo psa.
Če se boš slučajno odpravila v Avstralijo, pričakuj tudi izredno prijaznost ljudi, ki pozdravljajo na vsakem koraku in skušajo pomagati z vsemi svojimi močmi. Avstralci so znani po tem, da so brezbrižni, odprti, preprosti, zvesti, zabavni in vedno pripravljeni na zabavo. Človeka ne ocenjujejo po videzu in medse sprejmejo vsakogar, brez omejitev. Edina težava, ki jo lahko doživiš, je razumevanje jezika. Njihov glavni jezik je sicer angleščina, ki z avstralskim naglasom postane nekaj popolnoma drugega. A nič zato. Če se ti zgodi, da jih ne razumeš, jih vedno lahko prosiš, naj govorijo počasneje in malo bolj razločno, pa bo šlo.