Turčija

Turčija ponuja obiskovalcem kopico možnosti, od dobro ohranjenih starogrških mest, turške savne, čudovitih stožcev Kapadokije, pa do nakupovalne mrzlice po istanbulskem Baazarju. Kljub približevanju k EU je Turčija še vedno muslimanska država, v kateri tradicija igra veliko vlogo. Prav zaradi tega ima Turčija poseben čar in prevzame tudi najhujše skeptike.

Splošni podatki:

Število prebivalcev: 71 000 000
Površina: 256 370 km²
Glavno mesto: Ankara
Največje mesto: Istanbul
Uradni jezik: Turščina
Valuta: Nova turška lira (TRY)

Viza:

Slovenski državljani lahko dobijo turški vizum za večkratni vstop z veljavnostjo 90 dni neposredno na mejnih prehodih. Taksa znaša 15 EUR oz. 20 USD.

Čas za obisk:

Čeprav je Turčija za največ ljudi zanimiva predvsem poleti (z izjemo Istanbula, kjer turizem cveti skozi celo leto), je državo bolje obiskani spomladi ali jeseni.
Glavna turistična sezona traja od julija do prve polovice septembra, kar pomeni obilico turistov iz vseh vetrov sveta.
Zima traja od novembra do maja, kar otežuje potovanje po vzhodnem delu, kjer so najprimernejši meseci za potepanje ravno junij, julij in avgust. Večina turistov se zadržuje v zahodnem delu, v centralnega in vzhodnega se prebije le malo turistov.
Ob Črnem morju so zime milejše, primeren čas za obisk tega dela je obdobje med aprilom in septembrom.

Kako priti v državo:

Avanturisti se boste do Turčije odpravili kar z vlakom. Najceneje je preko Slovenskih železnic kupiti vozovnico do Beograda (25€) in nato nadaljevati pot z Balkan expressom (50€), ki vozi od Budimpešte preko Beograda in Sofije do Istanbula.

Seveda so letala hitrejša. Iz okoliških letališč leti kar nekaj nizkocenovnih letalskih prevoznikov, leti iz Ljubljane pa tudi niso več tako dragi:
Turkish airlines
http://www.germanwings.com/index.en.shtml
http://www9.condor.com
http://www.myair.com/docs/cust/it/index.shtml
http://www.sunexpress.com/dasat/index.php?cid=100126

Splača pa se pogledati tudi http://www.thy.com/en-INT/index.aspx , saj imajo ob kakšnih akcijah ugodne cene.

Prevoz po državi:

Tudi v Turčiji se v zadnjem času vedno bolj prebuja tudi letalski promet. Zlasti za daljše relacije je primernejši kot avtobusni.
Notranji letalski prevozniki:
http://www.atlasjet.com/en/
http://www.onurair.com.tr/onurair/
http://www.flypgs.com/EN/
http://www.flyair.com.tr/sirketimiz_eng.asp

Najbolj razvit in razvejan način prevoza po Turčiji pa so zagotovo avtobusi. Celotno avtobusno omrežje je izredno dobro prepleteno in avtobusi so večinoma v zelo dobrem stanju. Informativno si lahko pogledaš cene tukaj: http://www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/Transport/intercity_bus_t... , na splošno pa se cene gibljejo okoli 3.5€/100km, odvisno od klase avtobusa.

Zanimiva je tudi “Hop on hop off ” varianta avtobusnega prevoza.
Posebna avtobusna linija je primerna predvsem za potovanje po zahodnem delu Turčije. Enkrat kupiš karto in nato lahko vstopaš in izstopaš na kateremkoli postajališču (ponavadi se ustavljajo kar pred popularnimi hostli, saj so praktično vsi koristniki tega načina potovanje, popotniki). Na avtobusu je tudi turistični vodič, ki deli nasvete za različne oglede in druge logistične probleme.

Vlaki so počasnejši in slabše ohranjeni, vendar kljub temu priljubljeni med popotniki. Še posebej ugodna je povezava med Istanbulom in Ankaro. Obstaja Inter rail Balkan Flexipass http://www.raileurope.com/us/rail/passes/balkan_flexipass.htm, ki pokriva med drugimi balkanskimi državami tudi Turčijo.
Turška različica imenovana Tren Tur pa omogoča enomesečno uporabo vseh državnih železnic. Več informacij dobiš na http://www.tcdd.gov.tr/tcdding/index.htm# in http://www.turkeytravelplanner.com/trans/Train/monthly_passes.html

Znamenitosti vredne ogleda:

Istanbul je vsekakor vreden daljšega postanka. Pod must see spadajo Hagia Sofia, Modra mošeja, palača Topkapi, veliki Bazaar (tržnica), otok Büyükada in seveda obisk turške savne.

 

  • Kapadokija – verjetno najbolj znana pokrajina v Turčiji, z znamenitimi stožci z bazaltnimi kapami.
  • Pergamon – dobro ohranjeni ostanki antičnega grškega mesta.
  • Selcuk – izhodiščno mesto za obisk antičnega mesta Efez in slikovite vasice Sirince.
  • Pamukkale – termalni vrelci in znameniti beli (apnenčasti) bazenčki. Kopanje v njih ni možno, so pa zato urejene zanimive terme, kjer lahko plavaš med »antičnimi ruševinami«.

Nastanitve in hrana:

Razen v večjih(oz. turističnih) mestih, drugod ni hostlov. Alternativa so tako imenovani pansiyon. Ponavadi je to hotel brez zvezdic ali Bed & breakfast. Cene se začnejo pri 10€ na noč.
Podjetni Turki so se spomnili še en načina za privabljanje in animiranje turistov. Projekt TaTuTa vključuje večje kmetije po celi Turčiji, na katerih se lahko popotniki ustavijo, pomagajo za nekaj dni ali pa se odločijo za daljše prostovoljno delo.
http://www.bugday.org/tatuta/index.php?lang=EN