Havaji 2013/2014

Ko pomislimo na potovanja v daljne kraje si težko predstavljamo bolj oddaljeno točko kot so Havaji. Celotna pot traja skoraj dva cela dneva, a se vmes prestopa na Dunaju in v Londonu in celo prespi v Chicagu. 11 ur časovne razlike s Slovenijo ti ponudi edinstveno možnost, da med zadnjimi na svetu vstopiš v novo leto, kar je bilo prekrasno doživetje. Havaji so še vedno sinonim za raj na zemlji, posledično pa si vsi predstavljajo, da so dostopni samo najbogatejšim. Z nekaj predpriprav in pravočasnimi rezervacijami so Havaji celo cenejši od celinske Amerike, vsekakor pa mnogo cenejši od evropskih prestolnic.

Havaji so ena najbolj zanimivih točk na Zemlji ter obenem tudi ena najbolj izoliranih. Do celinskega dela ZDA jih loči kar 3.860 km sestavljeni pa so iz 132 otočkov in otokov od katerih je naseljenih 7 turistom dostopnih pa zgolj 6 otokov. Zaradi vulkanskega nastanka in izoliranosti, katere posledica je v veliki meri endemična favna in flora so Havaji najbolj priljubljeni med popotniki, ki svoja potovanja namenjajo spoznavanju naravnih čudes. Klima na Havajih je prijetna tako poleti kot pozimi saj so Havaji dežela z večnim poletjem, ki pa za razliko od slovenskega poletja ni tako vroče. Visoki vulkani, stalni veter in predvsem v zimskem času osvežilne plohe naredijo vročino zelo znosno in obisk Havajev toliko prijetnejši. Celoletni povprečni temperaturi zraka in morja sta okoli 25 stopinj. Havaji so dežela Alohe, kar je razvidno tudi iz registrskih tablic ki jih ponosno krasi mavrica in napis ALOHA State. Tako kot na Havajih zardi pogostih ploh lahko na vsakem koraku zagledaš mavrico, je tudi Aloha vseprisotna. Aloha je najbolj havajska beseda od vseh, je pozdrav obenem pa pomeni tudi ljubezen in srčnost, ki iz domačinov izžareva na vsakem koraku. Aloha je simbol Havajev zato ni čudno, da to besedo slišimo ves čas in vsepovsodi. Dobesedno pomeni sapo življenja in nas uči, da moramo sprejemati vse bitja na svetu z ljubeznijo in spoštovanjem.

Kot sem omenila je šest otokov primernih za turistični obisk in prav vsak ponuja nekaj posebnega in drugačnega. Sama bom na tem potovanju obiskala štiri najpriljubljenejše otoke in sicer Oahu z glavnim mestom Honolulu, ki je raj za deskarje in tiste, ki na potovanjih raje raziskujejo urbana središča. Poznan je tudi po Pearl Harborju, napad na katerega je bil razlog za začetek druge svetovne vojne med Japonsko in ZDA. »Big island«, največji otok v Havajskem otočju, je poznan po svojem ogromnem še delujočem vulkanu po imenu Mana kea. Maui najbolj priljubljen med svetovnimi zvezdami in raj za windsurfarje ter Kauai zeleni otok poln prekrasnih slapov in rek ter možnosti za kajakiranje. Kako pa je na vseh teh otokih pa vam javim prihodnji teden. Aloha

Otok Oahu je najbolj obiskani in tudi najbolj poseljeni otok Havajev. Gotovo ste že slišali za Honolulu in plažo Waikiki Beach. Najbolj obiskana atrakcija otoka je Pearl Harbor in Arizona Memorial, kjer se lahko poglobimo v preteklost in v drugo svetovno vojno. Severna plaža je pravi raj za deskarje. Oahu je otok dolgih peščenih plaž in večnega poletja, na vsakem koraku pa vas bo presenečala presunljivo lepa narava. A zaradi vse večje gneče in posledično počasnega prometa ni navdušujoč, če se le da se ga izognite in več časa posvetite lepšim otokom, ki lahko ponudijo več adrenalina. Moram pa pohvaliti odličen sushi, boljšega kot na Oahu še nisem jedla. To novo leto je počitnice tukaj preživel tudi predsednik Amerike, Obama, a posebnih varnostnih kolobocij ni bilo opaziti.

Otok Maui

Priljubljenost "otoka zelenih dolin" je več kot zaslužena. Maui ponuja celo mavrico različnih pokrajin, doživetij in aktivnosti. Uživajte na čudoviti peščeni plaži, raziščite deževni gozd, opazujte romantični sončni zahod z vrha spečega vulkana, ali pa se potapljajte v podvodnem kraterju. Letoviška območja na južni in zahodni obali privlačijo obiskovalce s sončnim vremenom, lepimi plažami in bogato izbiro hotelov vseh vrst.

Če si želite nepozabnih plaž, zelenih gora, nedotaknjenega podvodnega sveta, bujnih in eksotičnih dolin, dramatičnih vulkanskih stožcev, svetovno znanih golf igrišč, vseh vrst vodnih in ostalih športov in priložnosti početi kar vam srce poželi, ali pa preprosto nič, je Maui pravi kraj za vas. Te prednosti so prepoznali tudi »najpremožnejši« kot je Oprah in filmski zvezdniki, saj pogosto preživljajo počitnice na Mauiju. Najbolj priporočam arenalinsko vožnjo po cesti road to Hana, ki pelje skozi bujni tropski gozd, za vsakim vogalom pa te razveselili slab, kjer se lahko okopaš, veliko tropskega sadja in tipičnih havajskih hišic. Jutri naju časa še vzpon n avulkanski del otoka, kjer bova malo po 6 uri zjutraj skušala ujeti sončni vzhod, nato pa snorklanje med pisanimi ribami, ki jih je tukaj res skoraj toliko kot v akvariju. Naslednjič se javim iz Big Islanda. Aloha.

Aloha iz Big Islanda, največjega havajskega otoka, hkrati pa najmlajšega in še vedno vulkansko aktivnega. Big Island je tudi otok Iron man tekmovanja, ki se vsako leto zgodi tukaj oktobra, takrat se množica najbolj top pripravljenih športnikov poda v vodo, na kolo in v tek, kar je izjemno zahtevno tekmovanje. Big Island j ezelo poseben in drugačen od ostalih. Najprej je veliko manj poseljen, V Vulkanskem narodnem parku je še vedno možno opazovati spektakularne bruhajoče vulkane, ki brizgajo lavo in tako povzročajo rast otoka. Big Island je otok kontrastov. Pokrajina se spreminja od visokih zasneženih vrhov do zelene džungle in belih peščenih plaž. Bujna zelena pokrajina orhidej se ponekod preliva v skalovje in drugod v kavne plantaže.

Tu vam preprosto ne more biti dolgčas. Otok je posejan z golf igrišči, narodnimi parki, pozimi lahko celo smučate, kar sicer ni bilo možno zadnjih 5 let, saj ni napadlo dovolj snega, da bi pokrilo ostre vulkanske skale. Vsekakor pa je voda in vodni športi tukaj aktualno 365 dni na leto, izjemno veliko je potapljačev, wind surferjev, kajakašev, surferjev, bodisurferjev, najbolj pa je v porastu stand up paddling, nov šport, kjer na malo širši deski stojiš in veslaš stoje .Krasna vežba za celo telo, ko bolj obvladaš pa lahko ujameš tudi kakšen val. Na otoku Big Island je tudi Veliko zgodovinskih ostankov, med katerimi so najbolj spektakularni stari petroglifi in svetišča nekdanjih prebivalcev. Tu je tudi stara kraljeva palača in prva krščanska cerkev na Havajih.

Big Island ponuja za vsakega nekaj, možnost za trekinge za nekaj ur in za nekaj dni je nešteto, jahanje, in raziskovanje parkov, botaničnih vrtov in majhnih vasi in mestec je neskončno, verjetno je ta otok kar najbolj poseben in privlačen za turiste.

Pred otokom Big Island sem nekaj dni raziskovala otok Kauai, najstarejši otok havajske verige, ki ga imenujejo tudi "Vrtni otok". Njegovo pestro površje prekrivajo živo zeleni deževni gozdovi, razbrazdani z globokimi dolinami, v katere padajo slapovi. Celotni otok objema verižica neskončnih peščenih plaž, tu boste našli pravi tropski raj in možnost nočnega potapljanja z ogromnimi mantami, kar je top doživetje na havajih. Znan je po unikatni pokrajini Na Pali, ki so jo oblikovali vulkanski izbruhi, danes pa so ostri vrhovi porasli z bujno zeleno travo, kar se da najlepše videti ali s helikopterja ali pa iz kanuja, saj peč ta najlepši del skoraj ni dostopen. Kauai je služil kot naravna kulisa mnogim sodobnim filmom, tudi znanemu Jurskemu parku ali juresik park, sja so scene narave res veličastne.

In da vas za konec ogrejem še z nekaj besedami o otoku Lanai oz. otoku ananasov. Ta e bil kar 70 let ena sama velika plantaža. Miren in majhen otok z le 2.800 prebivalci ima čudovite plaže, ki nikoli niso prenatrpane. Tu ne boste našli visokih zgradb in semaforjev. Lanai je travnat in razmeroma suh otok, ki nič kaj dosti ne spominja na ostale havajske otoke. Odlične plaže, golf igrišča, nemoteni užitki, številni vodni športi in odlični hoteli bodo pomagali dopolniti sanjsko podobo. Aloha iz Havajev.

Aloha iz Havajev. V prejšnjih javljanih sem vam na kratko predstavila glavne otoke, tokrat pa samo še nekaj ključnih spoznanj in lastnih doživetij, preden poletim v Kalifornijo in se vam oglasim še od tam. Havajska hrana vsebuje veliko piščančjega mesa, svinjine, morskih sadežev in lokalnega sadja ter zelenjave. Kuhajo po tradicioanalih metodah in uporabljajo eksotične začimbe. Seveda je večina hrane ameriške z orientalskim pridihom, vse več pa prodira tudi sem fast fooda, ki je tudi najbolj ugodna oblika prehranjevanja. Tradicionalna domača jed pa je svinja, ki jo nasolijo in napolnijo z razžarjenimi kamni. Kuhajo jo skupaj s sladkim krompirjem in zelenjavo. Svinjo pokrijejo s palnimimi listi, kuha pa se kar šest ur. Meso jedo z rokami, zraven postrežejo poi oziroma taro, morsko travo, oreščke, predvsem makadamijo in svežo zelenjavo. Za zajtrk radi jedo palačinke z banano in kokosovim sirupom. Pogosti desert je sveže sadje, sorbet ali sladoled.

Havaji so predvsem raj za surfanje, tukaj potekajo tudi prestižn atekmovanja, prav v tem zimskem času je surfarjev največ, saj so valovi najvišji. Trenuton je tudi sezona za kite, ki se čisto približajo obali in mahaji z svojimi orjaškimi repi, kar sem v zadnjih dneh videla kar nekajkrat. Na mivki pogosto počiva želva in tjulen, sicer pa drugih živali razen udomačenih konjev ni videti veliko. Mrčesja sploh ni in temperatura ponoči je idelana, da se spočiješ in zgodaj ujameš nov dan, ki ga je tukaj vedno kar prehitro konec. Aloha iz Havajev in se slišimo iz Kalifornije.